Ahoj.
Toto tema se tu jiz hodnekrate probiralo. Snazil jsem se ale najit nejake prizpevky, ale nejak mi vyhledavani nic nenalezlo takze by jsi to musel projizdet rucne.
Kazdopadne hlavni rozdil je v tom, ze kdyz mas na volici tri pozice 4LO, 4 HI a 2 HI - tak to znamena ze na 2HI mas permanentne pohanenou zadni napravu a predni ti nic nedela. Pokud chces aby pridala ruku k dilu i predni naprava, tak musis volic prepnout do polohy 4HI. Ma to ale sva omezeni, protoze tu nedavno nekdo zmminoval, ze tento system nema mezinapravovej diferencial, takze se nedoporucuje 4HI zapinat na suche silnici. Z 2HI do 4HI muzes prepinat tusim do rychlosti 80km/h.
4LO je redukce. Tu vsak muzes zapinat jenom kdyz auto uplne stoji v klidu. Nesmi se radit za jizdy jinak by mohlo dojit i k mechanickymu poskozeni prevodovky. Ale jinak suprova vec a ja ji velice casto vyuzivam pri vytahovani vleku.
Druhej system je kdyz mas na volici jen dve pozice 4x4 AUTO a LOW.
Tady uz se o pripinani predni napravy stara pocitadlo a ty si jenom uzivas jizdy. System TOD porovnava rozdily otacek predni a zadni napravy a podle toho pripina napravu predni. U Sorenta FL uz je tento system vychytanej a zacina reagovat od rozjezdu. U starsich Sorent se to jeste soudruhum trochu nepovedlo a system zacina reagovat az od urcite rychlosti. Takze je potreba si zvyknout na to, ze kdyz se v zime budes rozjizdet do zatacky, tak ti bude ustrelovat zadek. Da se na to ale zvyknout a kdyz uz s tim pocitas, tak neni zadnej problem.
4x4 LOW je opet redukce jako u predchozi verze.
Tak trochu zjednodusene popsanej rozdil, snad je to trochu srozumitelny a kdyztak mne nekdo jeste doplnte.
Nedokazu ti rict, co je lepsi ani modernejsi. Co se tyce jizdniho konfortu a bezpeci tak urcite bude lepsi system AUTO. Mam dojem, ze jsem nekde cetl, ze u starsich Sorent kdyz jsi mel system 2HI 4HI a mel jsi tam ESP, tak toto fungovalo jen pri zapnuti 2HI. Pri 4HI se vyrazovalo z funkce.
Takze pokud by bylo na vyber, tak ja bych asi sel spis do toho AUTO-matu
Kazdopadne s timto autem urcite neslapnes vedle v jakekoliv verzi.