Ja nikde nepisem ze s 5w-30 usetrim palivo, ja len pisem ze preco tam dava autorizovany servis olej ktory tam nema podla vyrobcu byt .
Je zbytocna debata ci je lepsie 5w-30 alebo 5w-40 lebo nikdo z vas vratane mna nema k tomu ziadne dôkazy ze ci s 5w-30 nabeha motor viac KM alebo s 5w-40 nabeha motor viac km , motory su konstruovane od vyroby rôzne a su stavane pre pouzivanie s rôznymi olejmi .
Na jednu stranu technik v autorizaku sa ohana tym ze KIA prikazuje synteticky olej, kia prikazuje robit hento a tamto , ale na stranu druhu kia v manualy odporuca 5w-20 , 5w-30 , 10w-30 oleje no aj napriek tomu tam autorizaky schopne dat 5w-40 to potom teda naco kdo riesi nejaky plan udrzby vozidla vsetko vyhodme do kosa a kazdy nech si robi co chce .
A co sa tyka lepsieho mazania tak neviem , pri 5w-30 uvadzaju nizsiu hustotu, motor ma nizsie trenie a menej sa opotrebovava , co sa tyka otazky nedostatocneho mazania v zatazi tak to je otazne ci ma zmysel riesit pri nasich 97konovych motoroch nakolko pri spravnej konstrukcii motora sa da dosiahnut toho ze sa nebudu urcite casti motora prehrievat co by spôsobovalo nedostatocne mazanie atd. atd.
Druha vec KIA pozaduje API-SM + ILSAC GF3 , ILSAC GF3 su oleje s nizkou hustotou HTHS tzn. splnajuce acea A1 tak nemyslim si ze by KIA odporucala oleje pre motor ktore by ho akoze mali poskodit

Bohuzial ked KIA ako vyrobca auta raz napise ze pri teplote pod nulou sa nemôze pouzivat olej 5w-40 tak preco ho teda pouzivat ? A ked ho pouzivat tak potom ked KIA prikazuje menit olej po 15 000km tak naco ? ved co je tomu oleju sak maze to stale

Vsetko je o kompromisoch ale ja stojim za nazorom ze podmienky urcene vyrobcom niesu urcovane zo srandy tak preco ich nedodrziavat ked to nieje take zlozite .