kolik vám žere sorento oleje?

kozejk

kolik vám žere sorento oleje?

Příspěvek od kozejk »

Koukám že nám tady trošku zamrzla konverzace, tak to zkusím trošku rozohnit :-D

Napište kolik vám žere sorento oleje na 1000 km, popřípadě jaký oleje používáte a podobně.

Ten můj pekáček sežere zhruba 1l na 3 tisíce což není moc ani málo :-D
Reklama

Jirka N.

Re: kolik vám žere sorento oleje?

Příspěvek od Jirka N. »

Zatím od výměny do výměny jsem dolejval cca 0,75 l tedy na 15000 Km. Olej to nežere a to tam mám 5W-30, ale za pár dní mi končí záruka a již mám připravenej olej Castrol 5W-40 Magnatec Diesel DPF který se mi zdá lepší na léto díky vyšší tepelné charakteristice.
Kia Sorento EX 2,5 CRDI DE LUXE Leder / Koni Heavy Track, H&R pružiny +45mm, H&R rozšíření 60/60mm
kozejk

Příspěvek od kozejk »

tepelnou charakteristiku mají všechny oleje zhruba stejnou a tou je nějakých 150 stupnů pak dochází k degradaci, ty jsi měl ale na mysli viskozitu ne? Ono je potřeba se zamyslet nad tím kde to auto bude jezdit, pro mě by se třeba hodil 5W30, jezdím 90 procent město a tento olej zabezpečí rychlé prohřátí a promazání, zárověn se dá považovat za lehkoběžný tj nepatrná úspora paliva. Otázkou je jestli to pak nebude žrát olej ještě víc.
Jirka N.

Příspěvek od Jirka N. »

Ona ta viskozita je u vyšších teplot při 5W-40 lepší než u 5W-30 která při cca 40 stupních vzduchu ztrácí zaručené schopnosti. Při nízkých teplotách neni mezi těmito oleji téměř rozdíl a to je dáni spodní hranicí 5W. Všeobecně platí čím řidší olej tak jeho vyšší spotřeba a o tom můžou povídat majitelé koncernových aut s lhůtou výměny 30 tkm a olejem jako polívka řídkým ( 0W-30). Myslím že ten 5W-40 je zlatá střední cesta když starší Sorenta s jiným turbem jezdila i na 15W-40.
Kia Sorento EX 2,5 CRDI DE LUXE Leder / Koni Heavy Track, H&R pružiny +45mm, H&R rozšíření 60/60mm
ctiteljan

Příspěvek od ctiteljan »

Autíko mám nove zatím najeto cca 4000 blížím se ke spodní risce co tam mám vůbec nalet nevím co tam je ??
kozejk

Příspěvek od kozejk »

to máš nové sorento?? Myslím tím úplně nový typ? Jinak tam nalej to co máš na štítku, většinou se lepí na příčku u motoru nebo na práh dveří u řidiče, pokud i tak nebudeš vedět napiš typ a já se ti podívám do příručky, nebo pro jistotu si zavolej k prodejci. Každopádně u nového motoru budeš mít olej 5W40 popř 5W30 tyhle oleje jsou míchatelné pokud dodržíš API a SEA podle výrobce. Jinak i na syrovej motor je to celkem velká spotřeba oleje, ale pokud budeš mít sorento s 2.2 motorem tam ta olejová nápln je menší takže by to bylo asi v normě.
ctiteljan

Příspěvek od ctiteljan »

rv: 2003 ale původní majitel neví co tam nalily za olej štítek žádnej není, 2,5l manuál v naftě
kozejk

Příspěvek od kozejk »

no pokud se blížíš ke kenci nic bych nedolíval a udělal komplet výměnu, jestli jsi to ted koupil a majitel neví co tam nalil těžko bude vědět co je v diferákách a převodovce, takže doporučuji všude vyměnit olej. Pokud nemáš příručku tak napiš já ti sem hodím tabulku.
Jirka N.

Příspěvek od Jirka N. »

Ano vyměň úplně všechny oleje včetně převodovky a rozvodovky. Nejdůležitější jsou diferáky tam je to potřeba po 30 tkm jinak se to projeví na životnosti. Pokud předchozí majitel se v tom vůbec nevyznal tak bych neriskoval, jelikož servisy to zanedbávají.
ctiteljan

Příspěvek od ctiteljan »

příručku nemám tabulka by se určo hodila, typ 2,5CRDI rv: 2003/4 103kw
kozejk

Příspěvek od kozejk »

Tomas80

Příspěvek od Tomas80 »

Ja jsem za celou dobu co auto mam nemusel mezi intervalama dolejvat zadnej olej. Sice je to vetsinou na hrane, ze kdyz se blizi interval, tak uz jsem na spodni rysce, ale vyjde to :-).
Olej davam Valvoline Maxlife, tusim 10W-40, ale tedko si nejsem jistej, musel bych juknout do garaze.
Kazdej den jezdim mimo mesto, takze motor se prohreje dokonale a samozrejme pokud je jiz venku zima, tak za studena setrim otackama.
Kia Sorento EX, 2.5 CRDI 103 kW
kapitan252

Příspěvek od kapitan252 »

Caute, ja mám auto cca 1 rok (2,5 CRDi, 125 kW, r.v.2008) najazdil som 11000 km a teraz som pri výmene zistil, že chýba asi 0,5 l. Počas celého roka som nedolial viac ako 2 dcl. Tak mi to vyšlo. Mám olej Shell Helix ultra 5W-30.
viktor

Příspěvek od viktor »

Tak rok se sešel s rokem a vcelku bez závad,až na výměnu turba,ale nadešel čas,kdy mě ten ingot z nekvalitního kovu opět začíná srát.Spotřeba oleje pomalu dohání naftu.Po výměně a ujetí 1.700km spotřeba 4L.Hlava má po GO cca 30.000km,turbo nové,z výfuku je cítit spálený olej,ale zas přehnaně to nečadí.Tak hošani raďte,do čeho šáhnout?
ctiteljan

Příspěvek od ctiteljan »

to mi dělala šade po 20 letech vymenily jsme válce,písty s kroužkama a jezdila jak zamlada, přemejšlel bych asi nadtíhle , máš turbo nový ,hlavu dělanou, jinudy už to snad žrát olej nemůže, pokud není závada jinde prasklina na bloku těsnění a podobně ale to by se projevilo i jinde. Mě ten krám moc nežere na 10tis/km doleju litr,leju 10w40 http://www.cinol.cz/motorovy-olej-cinol ... esel-truck výměna pravidelně v listopadu vetšinou to i vyjde kilometrově
Odpovědět