Spravne obutie

Odpovědět
kapeda100

Spravne obutie

Příspěvek od kapeda100 »

Zdravim pani, som cerstvym majitelom sorenta a pred zimou mam dilemu aky rozmer tam obut. Rozhodujem sa 245 70 R16, alebo 225 75 R16... Viem, ze to neni moc velky rozdiel, ale aj tak chcem vybrat spravne... Dakujem.
Reklama

kozejk

Re: Spravne obutie

Příspěvek od kozejk »

to co máš zapsaný ve velkým TP
serti

Příspěvek od serti »

Já mám v TP zapsané tyto oboje. Na zimu používám 225 na originálních discích. Na léto pak 245 na jiných discích. Oboje pneu mají označení M+S, ale ty 225, co mám na zimu, jsou s "hrubším" vzorkem ( Good Year Wrangler ).
Kia Sorento 2,5 CRDI 16V, r.v.2004, automat
kozejk

Příspěvek od kozejk »

o vhodnosti zimních pneumatik nerozhoduje jen nápis M/S ale šíře a vzorek, pravidla jsou taková že zimní kolo by mělu být užší než letní, protože užší pneu se líp prořezává sněhem, ledem a břečkama, co se týká vzorku, ne vždy je výhoda hrubšího vzorku, rozhodují spíše četnost lamel, hrubší vzorek má výhodu pokud je na silnici břečka nebo sníh, líp zabírá a čistí se, ale na ledě má zase výhodu pneu s více lamelami. Ale pokud máš gumy z hrubším vzorkem bylo by logické si je sjet v zimně a v létě použít s hladkým, jak kvůli spotřebě tak i hlučnosti.
serti

Příspěvek od serti »

Koupil jsem obě sady už s autem. Vím, jak by měly fungovat zimní pneu s lamelami, proto mne překvapilo, že i když ty pneu mají označení M-S, žádné lamely nemají !!! Na ledu to s nimi asi nebude lehké.....
Kia Sorento 2,5 CRDI 16V, r.v.2004, automat
kozejk

Příspěvek od kozejk »

tak tak a pozor ne vždy když mají označení M X S se jedná o zimní případy. Vím o případě kdy takhle vyběhly pojištovny s kamarádem protože sám výrobce tu pneumatiku neoznačil jako zimní, ono totiž M a S znamenají bláto a sníh ale to i přesto neznamená že jsou zimní. Bohužel ale zákon jasně hovoří že pokud je pneumatika označena M a S jedná se o zimní pneumatiky. V jeho případě se výrobce dopustil klamavého značení pneumatik nebo v zákonu je díra??? To nikdo dodnes neví.Každopádně drapáky bez lamel ja Hirošima na silnici :-D
Jirka N.

Příspěvek od Jirka N. »

Moje Sorento je z výroby obuté na Michelinách Lantitute či jak je to jmenuje a na boku mají M+S a jasně to jsou letní gumy. Možná v Japonsku kde byly vyrobené mají jiné standarty.
Na zimu mám obuté Goodyear Ultragrip UG7 a ty jsou bezkonkurenční. Celkem velice hrubý lamelový V vzor.
Kia Sorento EX 2,5 CRDI DE LUXE Leder / Koni Heavy Track, H&R pružiny +45mm, H&R rozšíření 60/60mm
Odpovědět