Zkrácení/ nastavení lanovodu ruční brzdy

Odpovědět
Pohys

Zkrácení/ nastavení lanovodu ruční brzdy

Příspěvek od Pohys »

Ahoj.
Už od zakoupení vozu jsem se potýkal s polo-funkční ruční brzdou. Spíš nebrzdila, než brzdila a tak jsem se rozhodl zkusit dotáhnout lanovody. Samozřejmě mi rupl přímo ve šroubu... Zkoušel jsem ruzné hokus-pokus nastavování, až jsem se rozhodl zakoupit komplet nové. Originál lanovody nebyli nikde k sehnani, ale nakonec jsem sehnal v německu Triscany, které byli uváděny jako vhodná alternativa k tomuto modelu. Demontáž byla kvůli zkorodovaným šroubům porod, montáž hotová během chvíle, ale nějak se mi nedařilo je správně seštelovat a tak jsem auto svěřil do rukou mechanika. Ten mi při předání sdělil, že hlavní lanovod je delší cca o 8cm, ale že mi to u páky nastavil položkama a trochu to brzdí. Takže jsem tam kde jsem byl... Už nejak nemám nervy a tak se ptám: jak by jste ro vyřešili vy? Dá se nějak zkrátit, nebo nastavit? Na netu jsem našel toto: https://broukservis.cz/brzdy-rizeni-bra ... rz-i30550/ a napadlo mě, zda neexistuje nějaký univerzál pro tyto účely.A nebo jsem v pekle? Jedna se o Sorento LX 2006 103kw.
Reklama

TommyBoy

Re: Zkrácení/ nastavení lanovodu ruční brzdy

Příspěvek od TommyBoy »

Jsou asi dve moznosti:

1) zkratit lanovod a zkraceny konec nasadit krouzek (treba medeny), roztrepit konec a pak ten krouzek radne napajet na lanko.

2) udelat na konci delsiho lanovodu ocko a sevrit svorkou.
Sorento 2.5CRDI VGT EX 125kW, AT, 4x4 TOD, zadni diff bez LSD, rv. 9/2007
Pohys

Příspěvek od Pohys »

Díky za typ, ale přiznám se, že rozplétání/zaplétání a pájení není zrovna můj šálek kávy a na to si netroufnu :-\ . Dnes jsem se opět chvíli podíl po řešení a narazil jsem na toto: http://www.vazaci-technika.cz/product.p ... oduct=2340. To se mi jeví jako možné řešení - stávající konec, co je v páce uštípnout, zkratit o těch par cm a nasadit takovouhle samosvornou koncovku.Nevím tedy, jestli by to časem nepovolilo, ale říkám si, že by to mělo vydržet, protože zas takové napětí by tam byť nemělo....
TommyBoy

Příspěvek od TommyBoy »

Ten sroubovaci terminal je taky fajn. Neboj se, drzi to fakt dobre. Pouziva se to i na plachetnicich viz http://www.avaryacht.cz/ocko-terminal-sroubovaci.p.aspx
Sorento 2.5CRDI VGT EX 125kW, AT, 4x4 TOD, zadni diff bez LSD, rv. 9/2007
zdeny65

Příspěvek od zdeny65 »

Zajdi za instalatérem,ať to hodí do stříbra a máš klid.
Sorento 2.4 r.v.2004,LX červená metalíza
Pohys

Příspěvek od Pohys »

Nějak nerozumím co tím máš na mysli :-) .
zdeny65

Příspěvek od zdeny65 »

Pohys píše:
Nějak nerozumím co tím máš na mysli :-) .
No asi,že ti to kluci dají do stříbra a bude to o hodně lepší,něž to jen dát do cínu.
Prostě topenáři mají několikanásobně lepší nástroje a spojovací materiál,jak kutil z marketu.Pokud se tedy ještě bavíme o pájení na lanku k ruční brzdě.
Sorento 2.4 r.v.2004,LX červená metalíza
Odpovědět