Prerobenie chladenia

petulka888
Kontaktovat uživatele:

Prerobenie chladenia

Příspěvek od petulka888 »

Chcela by som sa spýtať, či náhodou nemá niekto skúsenosť s prerobením elektrického chladenia na Sorente?
Reklama

maro

Re: Prerobenie chladenia

Příspěvek od maro »

chceš prerobiť vrtuľu s viskospojkou na elektrickú?
------------------------
Sorento.Magentis.Pregio.
http://www.thermical.sk
petulka888
Kontaktovat uživatele:

ano, presne to...
Tomas80

Příspěvek od Tomas80 »

Ahoj. Jenom pro zajimavost v cem by to melo byt lepsi, kdyby byla vrtule ovladana elektricky?
Kia Sorento EX, 2.5 CRDI 103 kW
petulka888
Kontaktovat uživatele:

zdá sa mi, že sa mi nedostatočne zohrieva motor, aj ked Webasto stále zohrieva...
Tomas80

Příspěvek od Tomas80 »

A to jsi zjistila primo nejakym merenim a nebo podle raficky na budiku. Protoze podle budiku mi taky ukazuje, ze neni uplne zahratej motor, ale ukazuje stejne v lete i v zime, takze to bude asi nejaka odchylka v budiku. Ehm teda doufam, protoze podle topeni mi nepripada, ze by to bylo nejak mene zahraty. I v tech mrazech pod -10 to topi perfektne :-). Pokud ti to topi min, tak bych spis nechal skouknout bufika, protoze tam obcas odejde svicka a nebo se zanese ta topna sitka a pak prestane topit a zacne kourit. To se mi stalo u predchoziho auta a pak se motor vubec neohral (to jenom tak mimo tema :-) )
Kazdopadne kdyz o tom tak premejslim, tak to prekopani vrtule by nebylo zas tak jednoduchy, protoze vrtuli mas pohanenou remenem motoru. Takze by se musel nejak upravit pruchod remenu, aby nesel pres vetrak a na ten vetrak by jsi musela nabastlit nejakej motorek. A jeste nekde hodit cidlo na hlidani teploty chladici kapaliny, aby ti zapinal ten motorek ventilatoru.
Jelikoz je u ventilatoru dost malo mista, tak bych to mozna resil tim zpusobem, ze bych z nej shodil vrtuli a k elektro ventilatoru co je ve predu bych pridal jeste jeden a ten zapojil na teplotni cidlo chlazeni.
Docela by mne zajimalo, jestli to nekdo zkousel.
petulka888
Kontaktovat uživatele:

všetko by zostalo tak isto, len samotná plastová vrtula by sa dala zdemontovať. Bufik mám po kontrole v poriadku, pretože som si ho dávala napájať na časové hodiny, aby sa dal nezávisle spustiť. Aj ked nie je mráz, bufik mi stále hreje, tak ako stanovuje výrobca-pod 5 stupnov, teplota vody do 68 stupnov. Mimo nadstavenia na časových hodinách spínania bufiku. Možno by som predpokladala chybu vo vyskoznej spojke na vrtule, preto som sa zamýšlala nad prerobením na elektrovrtulu. =)
Jirka N.

Příspěvek od Jirka N. »

Zdravím, já jsem z nouze udělal z filcu deku před chladič a ta je dvojdílná. Polovina je stále před chladičem a tu druhou půlku s elektrickým větrákem klimy zakrejvám při velké zimě. Docela to funguje, vždyť takto se to dělalo dříve u všech aut v zimě.

P.s. děsně mě zlobí Pc :evil:, bude novej co nejdřív.
Kia Sorento EX 2,5 CRDI DE LUXE Leder / Koni Heavy Track, H&R pružiny +45mm, H&R rozšíření 60/60mm
Bostra

Příspěvek od Bostra »

Jirka N. píše:Zdravím, já jsem z nouze udělal z filcu deku před chladič a ta je dvojdílná. Polovina je stále před chladičem a tu druhou půlku s elektrickým větrákem klimy zakrejvám při velké zimě. Docela to funguje, vždyť takto se to dělalo dříve u všech aut v zimě.

P.s. děsně mě zlobí Pc :evil:, bude novej co nejdřív.
Můžeš hodit foto, jak tam máš ten filc?

Bostra :)
Kia Sorento EX 2,5 CRDI AUTOMAT r.v.2007
Tomas80

Příspěvek od Tomas80 »

Ale jo proc ne. Tento system je jedinej kterej spolehlive funguje uz leta a u starejch i benzinovejch aut to bylo normalni. Dokonce nektery novy auta uz to maj zase delany tak, ze pred chladicem jsou "zaluzie" ktery se pri nizke teplote zavrou a tim padem se neochlazuje tolik chladic dokud se auto neohreje. Kdyz jsem pred uz hooodne :-) lety zacinal, tak jsem mel na facku pred chladicem kus kartonu, kterej kdyz jsem jel kratsi vzdalenost tak jsem ho zasoup a auto hnedko topilo driv a lip :-)
maro

Příspěvek od maro »

Tomas80 píše:Ahoj. Jenom pro zajimavost v cem by to melo byt lepsi, kdyby byla vrtule ovladana elektricky?
Mechanicky poháňaná vrtuľa kradne výkon aj keď nie je potrebné aby sa točila.
------------------------
Sorento.Magentis.Pregio.
http://www.thermical.sk
Patricius135

Příspěvek od Patricius135 »

chcel by som sa spýtať,že tá predná elektrická vrtula ako sa Vám spína? Pretože ked bolo sorento ešte nové tak sa zopínala automaticky po zopnutí klimatizácie i ked motor nebol ešte zohriaty alebo bolo vonku zima proste nemalo to nič spoločné s teeplotou motora zopla sa spolu s limatizáciou automaticky a furt šlapala.
Teraz som si všimol že sa mi už nezapína spoločne s klimatizáciou proste už ani neviem kedy naposledy išla a v lete takisto vôbec nič.Hmm ako je to u vašich aut?
Tomas80

Příspěvek od Tomas80 »

Ahoj. No je pravda, ze u ostatnich aut mi taky spinal chladic se zapnutim klimy, bez ohledu na to, jestli byl motor zahratej a nebo ne. U sorenta jsem to zatim nejak nesondoval. Az budu v aute tak to schvalne vyzkousim a dam vedet.
Patricius135

Příspěvek od Patricius135 »

tak prisli ste na nieco?zopina ci nezopina vam spolu s klimou?
PEZ

Příspěvek od PEZ »

Tak mě spíná spolu s klimou.
Sorento 3,5 V6+LPG
Odpovědět