Kia Rio - aky olej
Kia Rio - aky olej
Zdravim,
chcem sa opytat, aky olej treba dat do Kie Rio -datum typoveho schvalenia 7/2006. je to 1.4 16V 71kW benzin.
Kniha k nemu je niekde v nenavratne, pomaly mi treba ist dat vymenit olej ale netusim aky mam kupit. google mi vyhodil nieco taketo http://www.damoslovakia.sk/sortiment-ol ... 5w-30.html, ale je tam napisane, ze je to pre Fordy. neviete mi poradit, aky olej donho kupit?
dakujem pekne
chcem sa opytat, aky olej treba dat do Kie Rio -datum typoveho schvalenia 7/2006. je to 1.4 16V 71kW benzin.
Kniha k nemu je niekde v nenavratne, pomaly mi treba ist dat vymenit olej ale netusim aky mam kupit. google mi vyhodil nieco taketo http://www.damoslovakia.sk/sortiment-ol ... 5w-30.html, ale je tam napisane, ze je to pre Fordy. neviete mi poradit, aky olej donho kupit?
dakujem pekne
- Reklama
-
Re: Kia Rio - aky olej
Ahoj
a co takto napr pohladat na fore, ak by ze hladam tuto info tak urcite by som si myslel ze je spomenuta niekde v teme garancne prehliadky. Tam je popisane hodne o tom aky olej kto odporuca, tak mozno nieco najdes vhodne.
TU -> https://www.kia-club.net/viewtopic.php? ... 85&start=0
a co takto napr pohladat na fore, ak by ze hladam tuto info tak urcite by som si myslel ze je spomenuta niekde v teme garancne prehliadky. Tam je popisane hodne o tom aky olej kto odporuca, tak mozno nieco najdes vhodne.
TU -> https://www.kia-club.net/viewtopic.php? ... 85&start=0
Kia Rio 1.4 16V Sporty Midnight Black
Kúpene : 10.7.2009
Kúpene : 10.7.2009
- Maldoc
- Kontaktovat uživatele:
daj si tam 5W-40 a mas pokoj
KIA RIO II Sporty
1,4 16V 71kW- Midnight Black + LPG solaris II
kupene 4.Maj 2009
stav km pri kupe: 8
najazdene km cca: 26 500
1,4 16V 71kW- Midnight Black + LPG solaris II
kupene 4.Maj 2009
stav km pri kupe: 8
najazdene km cca: 26 500
-
- Kontaktovat uživatele:
Ja som tam pri prvej vymene dal toto : http://www.liqui-moly.de/liquimoly/medi ... 300-EN.pdf ,, tiez kupene v damos slovakia a uz som na ten olej nabehal 1300km uz som okusil aj 190 na dialnici a zatim slape, jedinu zmenu som pozoroval taku ze aj napriek tomu ze rano som startoval pri teplote -3 tak motor po nastartovani hned pekne priadol zato pri tom original oleji co tam bol od kupy po nastartovani vzdy take 2-3 sekundy to pomerne hlucne klepotalo ale ine zmeny nejak nepozorujem, olej je to presne podla specifikacii takze musi to byt OK .
http://obchod.damoslovakia.sk/katalog/o ... -5w-30-5l/
http://obchod.damoslovakia.sk/katalog/o ... -5w-30-5l/
kia vacsinou pouziva 5W40 Shell. Nieje to najlacnejsi olej ale ja som snim velmi spokojny. Bezproblemov starujem aj pri -20C a to mam diesel.
Kia Rio II 1,5 CRDi 81kW (104kW) r.v. 2006
Chiptuning 1.3.2010, 53000 km
104kW, 142k, 314nm
Chiptuning 1.3.2010, 53000 km
104kW, 142k, 314nm
Ja davam 5-30 shell. a je super.
-
- Kontaktovat uživatele:
Lejto - ty mas doma tribotechnicky labak ked pises ze olej je super ?
Neviem ako vie clovek posudit vlastnosti oleja ? Dam si do auta a ked pri prvom nastartovani sa nezadre motor tak to je super ? To tam staci naliat zopar litrov slnecnicoveho oleja z potravin a chvilu to pojde .
Do RIA by som dal akykolvek 5w-30 menil ho v intervale do 15 tis. km a nemoze byt problem je jedno ci bude A1 - lahkobezny alebo A3 - normalny ...
Neviem ako vie clovek posudit vlastnosti oleja ? Dam si do auta a ked pri prvom nastartovani sa nezadre motor tak to je super ? To tam staci naliat zopar litrov slnecnicoveho oleja z potravin a chvilu to pojde .
Do RIA by som dal akykolvek 5w-30 menil ho v intervale do 15 tis. km a nemoze byt problem je jedno ci bude A1 - lahkobezny alebo A3 - normalny ...
Mne už z tých olejov trocha hučí v hlave...
V príručke mám doporučené: 5W-30 / API SJ alebo SL / ILSAC GF-3 a to je všetko.
ACEA tam nemám uvedené. Je to jedno, či to teda bude A1 alebo napr. A3?
Lebo napríklad, parametrom 5W-30, API SL, ILSAC GF-3 zodpovedá CASTROL MAGNATEC 5W-30 A1, čo je A1/B1, A5/B5. Ale napr. CASTROL MAGNATEC 5W-30 C3, čo je zase ACEA A3/B3/B4/C3 nemá uvedené ILSAC. Akému ILSAC zodpovedá to A3? Alebo nad tým nemusím mudrovať a môžem použiť hociktorý z nich?
(Na CASTROL som sa zameral preto, lebo Shell nemá v požadovanej špecifikácii 4 litrové balenie )
V príručke mám doporučené: 5W-30 / API SJ alebo SL / ILSAC GF-3 a to je všetko.
ACEA tam nemám uvedené. Je to jedno, či to teda bude A1 alebo napr. A3?
Lebo napríklad, parametrom 5W-30, API SL, ILSAC GF-3 zodpovedá CASTROL MAGNATEC 5W-30 A1, čo je A1/B1, A5/B5. Ale napr. CASTROL MAGNATEC 5W-30 C3, čo je zase ACEA A3/B3/B4/C3 nemá uvedené ILSAC. Akému ILSAC zodpovedá to A3? Alebo nad tým nemusím mudrovať a môžem použiť hociktorý z nich?
(Na CASTROL som sa zameral preto, lebo Shell nemá v požadovanej špecifikácii 4 litrové balenie )
RIO II 1.4 2009
Kúpené : 19.8.2009
-
- Kontaktovat uživatele:
ILSAC GF3 = ACEA 1 , acea for europe , ilsac for usa ,,, normy sa tocia okolo toho isteho akurat sa na kazdom kontinente inak oznacuju takze castrol 5w-30 a1 , ja mam rovnaky olej v aute liqui moly 5w-30 a1 a mozem povedat akurat tolko ze oproti tomu oleju co tam bol od vyroby sa motor stisil a skludnil najme pri studenom starte je to citit v zime ale aj v lete kedy sa fakt ze hned premaze ten motor .
Vsetko sa to toci okolo zabezpecovania nizsieho trenia v motore, odstranenia chemie ktora poskodzovala katalyzatory, nizsieho opotrebovavania sucasti motora a znizenia spotreby paliva .
Parametrom vyrobcu napr. vyhovuje http://www.liqui-moly.de/liquimoly/medi ... 300-EN.pdf ako aj kazdy iny ACEA A1 olej ktory najdes .
Vsetko sa to toci okolo zabezpecovania nizsieho trenia v motore, odstranenia chemie ktora poskodzovala katalyzatory, nizsieho opotrebovavania sucasti motora a znizenia spotreby paliva .
Parametrom vyrobcu napr. vyhovuje http://www.liqui-moly.de/liquimoly/medi ... 300-EN.pdf ako aj kazdy iny ACEA A1 olej ktory najdes .
Hm, tak som si študoval rôzne materiály a tak mi vyšlo, že máš pravdu. Navyše známy, ktorý služobne komunikuje s Kiou, mi od nich poskytol informácie, že po našom je to naozaj A1. A že väčšina nových japonských a kórejských áut má motor použiteľný na ľahkobežný olej ACEA A1. Deje sa tak v záujme ekológie - nižšia spotreba a nižšie emisie.
Takže už len zvažujem značku, do úvahy prichádza CASTROL MAGNATEC 5W-30 A1 (API SL) - 37€ /4l alebo ten, ktorý máš ty - LIQUI MOLY Top Tec 4300 (API SM) - 45,5€ /5l.
Pozn.: Na 1. garančku som sa už objednal (Autolukáš Valašské Meziříčí), súhlasili s tým, že si prinesiem svoj olej. Ale, mám si vraj priniesť nejaký kvalitný , že oni vraj dávajú plnú syntetiku (asi majú na mysli Shell 5W-40). Tož, to su zvědav, jak budou KIA-ogaři paštěkovat...
Takže už len zvažujem značku, do úvahy prichádza CASTROL MAGNATEC 5W-30 A1 (API SL) - 37€ /4l alebo ten, ktorý máš ty - LIQUI MOLY Top Tec 4300 (API SM) - 45,5€ /5l.
Pozn.: Na 1. garančku som sa už objednal (Autolukáš Valašské Meziříčí), súhlasili s tým, že si prinesiem svoj olej. Ale, mám si vraj priniesť nejaký kvalitný , že oni vraj dávajú plnú syntetiku (asi majú na mysli Shell 5W-40). Tož, to su zvědav, jak budou KIA-ogaři paštěkovat...
RIO II 1.4 2009
-
- Kontaktovat uživatele:
castrol aj liqui je plna synt. na znacke az tak nezalezi, podstatne je aby splnali oleje normy dane vyrobcom , kludne aj liqui aj castrol mozes oba su v pohode a naleju ti tam hocico ono to je uplne jedno bo takcitak v serviske bude ze vlastny olej a znacka napisana
-
Dobre ranko ogaŕi,tak ja davam Castrol slx profesional 5w-30,som spokojny,startuje vyborne jak v lete tak v zime,ako pisal ogar aby to malo tie predpisane parametre.vela km.sewas
olej z vyroby po zabehu o chvilu vymenim za Mobil Super 3000 Formula FE 5W-30, splna odporucania dane vyrobcom
Kia Rio II 1,4 SPORTY rv. 2010
Tropical Red
Tropical Red
Hodil som si korunou... ehm, vlastne eurom a vyšiel mi Liqui Moly Top Tec 4300 5W-30. Takže Castrol alebo Mobil možno nabudúce...
Dnes mi ho doručili a vo štvrtok si ho dám na garančke naliať. Zážitky a dojmy z mojej 1. garančnej prehliadky si dovolím zverejniť v sekcii Garančné prehliadky
Dnes mi ho doručili a vo štvrtok si ho dám na garančke naliať. Zážitky a dojmy z mojej 1. garančnej prehliadky si dovolím zverejniť v sekcii Garančné prehliadky
RIO II 1.4 2009
-
Ahoj ,ja tieź pojdem na tretiu servisnu prehliadku,teraz si doniesiem svoj olej ,predtym m itam liali Castrol slx,teraz si dam Mobil 1 esp formula 5w-30,splńa normy API SL/SM/CF.ACEA A3/B2/B4/C3/.takźe dufam že nebudu mať namietky voći tomuto oleju,uź budém chodi´t ku kamaradovi na prehliadky,to budě posledna v servise značkovom.predraženy a ani neviem či to vymenia keď nie som pri tom.sewas