Ahoj všetci na začiatok by som sa chcel vopred ospravedlniť ak poviem nejakú hlúposť neberte to vážne , nie som žiadny odborník na autá a chcel by som vás poprosiť o pár rád. Na úvod jedná sa o Kiu Sportage rv. 2006 z techničáku D2/typ/variant/verzia JE/M321/5471H ..... a ID motora: D4EA-V ide o 2L DIESEL 4x4 . Doteraz som bol pravidelným zákazníkom jedného nemenovaného autorizovaného servisu v Žiline , ale prestalo ma to baviť aj z pohľadu financií aj z pohľadu kvality služieb ktoré mi boli poskytnuté : X:krát som ich navštívil x-krát som zaplatil a problémy sa proste nevyriešili a keď už nevedeli čo robiť tak mi povysávali koberčeky a ešte aj to si naúčtovali....
K PROBLÉMOM
1:Problémov ktoré mám je viacej tak prejdem k prvému:
Auto bolo približne pred rokom dosť havarované kde bola predná náprava zdemolovaná moc nechýbalo a bola by totálka...predné ľavé koleso doslova odkveclo...Po oprave asi 3-4 mesiace bolo všetko úplne v pohode potom sa pomaly pri brzdení začalo prejavovať také jemné pískanie - tak som skočil do servisu nech sa mi na to kuknú , pozreli sa a vymenili mi brzdové platničky , sotva som došiel po prvú križovatku a pri brzdení znova začalo pišťať..už som to neriešil a jazdil som aj s tým , lenže postupom času jemné pišťanie prerástlo do zvuku brzdiaceho sa vlaku čo sa už len ťažko dalo odignorovať . Návšteva servisu po druhý krát , kde na odporúčanie známeho som ich poprosil nech mi skontrolujú brzdové kotúče a celkovo brzdy , že v čom by mohol byť problém. Auto bolo 1/2 dňa v servise s tým , źe mi povedali " kotúče sú v poriadku a prečistili sme vám brzdy" sotva som odparkoval pred domom a zase som pískal...Po 3tej návšteve ma už naprosto prešla chuť zveriť auto do tohto servisu kďe zase niekoľko hodín stálo auto v servise a bolo mi odovzdané s tým , že nenašli žiadnu chybu vypýtali si 30 EURO a povysávali mi koberčeky...To bol maximálny vrchol od vtedy som sa tam neukázal a ani neukážem...
A preto by som chcel niekoho zbehlého poprosiť o radu , môžu mi brzdy pískať aj z iných príčin ako sú opotrebované platničky ći zodreté brzdové kotúče ? A pokiaľ by som chcel kúpiť brzdové kotúče , kde by ste mi odporučili za dobrú cenu nejaký e-shop poprípade v nejakej predajni v blízkosti žiliny ?
2:Je dosť možné , že druhý problém je úzko spojený s tým prvým . 90% prejazdov po mokrej vozovke poprípade nejakej menšej či vačšej mláke zase následuje dosť ostré pískanie ale tentokrát bez brzdenia a súčasne veľmi jemnučko mi šklbne volantom je to len na pár sekúnd ale je to tiež veľmi nepríjemné pripomína to amatérsky povedané starý vozíček alebo fúrik . Mám pocit že to nejde od bŕzd ale z nejakého akokeby ložiska...ale je to len môj dojem....Taktiež by som poprosil o radu v čom by mohol byť problém a keď sa dostanem k automechanikovi čo by som mu mal povedať nech skontroluje ?
3:tretí problém sa to tu už riešilo: ide o kontrolku airbagov ktorá si svieti ako sa jej zachce , dočítal som sa že problém môže byť v kabeláži pod sedačkou vodiča nuž v servise sa mi snažili 2x meniť senzor...nepomohlo ...
tak by som chcel poprosiť niekoho či nemá a neposlal by mi nejaký návod na opravy poprípade nejaké schémy na môjho SPORTAGA?
Predposledná otázočka je čisto amatérska tieto veci by mali byť napísané v manuáli lenže neviem kde som manuál odpásol...
Ktoré filtre treba pravidelne meniť prípadne iné súčistky po 15000KM , 30000KM , 45000KM , 60000KM , 75000...atd bol by niekto taký dobrý a rozpísal mi to ? Ako často sa mení palivový filter ? Hlavne by ma zaujímalo čo meniť po tej 60ke.
Vopred ďakujem tým , ktorí sa mi pokúsia pomôcť a v prípade tých návodov , e-shopov prípadne www stránok mi pošlite prosím súkromnú správu.
Michal
PÍSKANIE BŔZD , AIRBAGY...POPROSÍM O NEJAKÉ RADY
-
- Reklama
Re: PÍSKANIE BŔZD , AIRBAGY...POPROSÍM O NEJAKÉ RADY
Nazdar, viem presne o ktorom servise pises, tam by som si nedal opravit veru ani furik... Bol som tam par krat kupit nahradne diely a te ceny su strasne, radim ti v ziadnom pripade tam nekupuj, jedine ak to bude ozaj diel ktory inde nezozenies... Ja mam sice o dost starsiu Sportage ale uz si zhanam diely len po internetovych obchodoch, natrafil som na par tak ti poslem cez SZ adresy...
A teraz k tvojemu problemu, teda problemov z autom... Hned za prve ti chcem napisat ze nemozes nadavat na to auto a hlavne nie ked bolo po takej velkej buracke, tak to o tej kupe si si mohol odpustit, ale sice ta dost chapem ked ta to takto vytaca...
Piskat mozu aj ine diely nie len brzdy, veru moze to byt lozisko, poloos a pod. ale najpravdepodobnejsie to mozu byt tie brzdy, bo mne robi nieco podobne na sluzobnej dodavke, pisakaju brzdy, hlavne ked su prihrdzavene brzdice (barany) aj ked ty mas celkom dost novy rocnik auta... Trebalo by najst nejaky servis, nie autorizovany ale taky kde sa "chytia" do vsetkeho a nerobia to systemom ako v KII ze menia suciastky menia az kym to neni opravene a po tyzdni mozno aj skor su zas tie iste problemy lebo je pokazene uplne nieco ine a od toho sa to postupne vyvyja... Myslim ze v inych servisoch by ti nevysavali koberceky a urcite by ti neuctovali za veci ktore vobec neopravili... Ja si na mojej "kocke" opravujem vsetko sam takto aspon nemozem nadavat na servisi a usetrene korunky mam na naftu
Takze riesenie ak si menej zrucny, najdi servis a daj to tam opravit... Ked nie oprav si to sam, staci dat auto do dielne a "pozerat"
Kontrolka airbagu, s tym ti moc nepomozem lebo v takom rocniku ako mas ty bude viac kablou ako v ruskej elektrarni... to by mali zistit "kiaci" na diagnostike... Servisne ukony ti mozem napisat jedine tak cca.
olej kazdych 20 000km, rozvody po 90 000km... co take ine a podstatne tam je to neviem. Mozno premazat kardany ak to uz nema samomazacie loziska, pripadne skontrolovat brzdy,capy,riadenie....
A teraz k tvojemu problemu, teda problemov z autom... Hned za prve ti chcem napisat ze nemozes nadavat na to auto a hlavne nie ked bolo po takej velkej buracke, tak to o tej kupe si si mohol odpustit, ale sice ta dost chapem ked ta to takto vytaca...
Piskat mozu aj ine diely nie len brzdy, veru moze to byt lozisko, poloos a pod. ale najpravdepodobnejsie to mozu byt tie brzdy, bo mne robi nieco podobne na sluzobnej dodavke, pisakaju brzdy, hlavne ked su prihrdzavene brzdice (barany) aj ked ty mas celkom dost novy rocnik auta... Trebalo by najst nejaky servis, nie autorizovany ale taky kde sa "chytia" do vsetkeho a nerobia to systemom ako v KII ze menia suciastky menia az kym to neni opravene a po tyzdni mozno aj skor su zas tie iste problemy lebo je pokazene uplne nieco ine a od toho sa to postupne vyvyja... Myslim ze v inych servisoch by ti nevysavali koberceky a urcite by ti neuctovali za veci ktore vobec neopravili... Ja si na mojej "kocke" opravujem vsetko sam takto aspon nemozem nadavat na servisi a usetrene korunky mam na naftu
Takze riesenie ak si menej zrucny, najdi servis a daj to tam opravit... Ked nie oprav si to sam, staci dat auto do dielne a "pozerat"
Kontrolka airbagu, s tym ti moc nepomozem lebo v takom rocniku ako mas ty bude viac kablou ako v ruskej elektrarni... to by mali zistit "kiaci" na diagnostike... Servisne ukony ti mozem napisat jedine tak cca.
olej kazdych 20 000km, rozvody po 90 000km... co take ine a podstatne tam je to neviem. Mozno premazat kardany ak to uz nema samomazacie loziska, pripadne skontrolovat brzdy,capy,riadenie....
-
Ďakujem Peters za ochotu , že si si našiel na môj príspevok a problémy čas.B ohužiaľ dosť neskoro mi došlo že ten servis za moc nestojí a len zo mňa sťahujú peniaze, také úkony ako výmena oleja filtrov vzduchového a olejového by som mal zvládnuť sám .Naposledy mi to robil známy je to pár dní dozadu a vyšlo ma to na tretinu ceny čo berie kia a navyše som to videl na vlastné oči tak som sa trošku priučil , akurát mi je jasné , že nie vždy tie výmeny budú len o filtroch a olejoch napríklad by ma zaujímalo ako často sa mení palivový filter ? A nepoznáš v okolí Žiliny nejakého fakt špičkového technika čo by mi dal doporiadku brzdy , kotúče a ložiská alebo poprípade by mi skontroloval celú prednú nápravu? Lebo behať od servisu k servisu tiež neni lacné...lebo nepoznám nikoho kto by mi vedel niekoho skutočne dobrého odporučiť. A poprosil by som ťa o tie linky do SZ. Diky moc
Nie je zac, rad pomozem ak viem... Ja som chodil do autorizovaneho servisu hned vedla Kie do Iveca a to je presne to iste, sluzobne auto mi nevedeli dat do poriadku ani po 4x co som to tam navstivil, zakazdym vytiahli ich slavny pocitac, napojili sa a uz len za to bolo 33eur dole... po napojeni samozrejme prd vyriesli, vymenili par suciastok a ked som odchadzal zo servisu auto islo tak ako pred tym (mal som problem z turbom)... Cize ja som teraz toho nazoru ze autorizovane servisi stoja viac menej za hovno. Oni dokazu len menit diely za nove diely, niekedy to sice pomoze ale ozaj sa nezameraju na hlavnu pricinu a ty si o kopu prachov "kratsi"... Hmmm servis v Ziline veru nepoznam, ja byvam az za Martinom sme TR cize ja poznam skor ten MT, pripadne by sa nasli nejake servisi v TR ale to je asi pre teba daleko... Mozno by bolo dobre dat premerat geometriu,po tej havarke to nemusi byt v poriadku a moze velmi rychlo opotrebovavat lozisko a piska prave to... S toho tvojeho pisania som nevedel presne urcit co mozes mat za problem, lebo si spominal ze to piska pri brzdeni a potom zas ze to piska aj ked prejdes po vode a dokonca ze aj zatrasie volantom... to si ma uz ozaj "dostal". Cize servis v ZA a okoli musis najst sam, ale myslim ze ich tam bude niekolko... S tymi filtrami a naplnami si to spravil dobre ze si si to menil sam, uz som pocul aj take fámy ze v servise spustia len cast oleja z motora aby nemuseli naliat celu cast noveho oleja a ten si potom mechanici z toho "autorizovaneho servisu" beru domov, bud do vlasneho auta alebo predavaju... Cize sam si to spravis dokladnejsie, zohrejes motor spustis vsetok olej, pomenis filtre a auticko je spokojne... Palivovy by sa mal menit po kazdej druhej vymene oleja, alebo kazdy rok... Ja som ho menil pred zimou aby v nom nezamrzol ten bordel co sa tam nachyta pocas roka...Vzduchovy filter to by nemal byt problem, na tvojej Kii by si mal mat uz asi aj bezsrobovy patent... Pelovy filter podla potreby... Tie linky som ti zabudol poslat lebo som mal vcera trosku viac toho, tak posielam...
Ahoj,mám sportage 2005 2,0crdi a palivový filtr se mění co 30tis km,rozvody 150tis km v 90tis je psaný klínový řemen a olej v zadním diferáku.Můžu ti to potom vypsat všechno podle manuálu.
-
Díkec , že ste sa mi povenovali chlapi aj za súkromnú správu ďakujem , marek ak by si bol taký dobrý tak mi to prosím vypíš z toho manuálu a neviete náhodou zohnal za dobrú cenu zadný náraznik ? sa mi ho podarilo v tých snehoch opreť o zasnežený peň a zlomil som ho
-
A ešte jedna vec neviete kde by som mohol zohnať návod pre technikov a opravárov ? aj s elektrikou ?
Vela dielov najdes v PL ... Skus napr. Gliwice, obrovske trhovisko z dielamy na auta, za super ceny...